Főmenü

Kezdőoldal
Iskolánk
 • Közzétételi lista
 • Beíratás - Iskolahívogató
  Iskolai étkezés
  Büszkeségeink
  Szép emlékeink, programjaink
  ÖKOISKOLA
  Tehetséggondozás
  Szülőknek ajánljuk
  Galéria
  Archívum
  Biztonságos Iskola
  Határtalanul!
  pályázatok

  Gyereknevelési hibák

  Az 7 legsúlyosabb gyereknevelési hiba manapság:


  1. A türelemre tanítás hiánya

  A 21. században is meg kell tanulniuk a gyerekeknek türelmesnek lenni. El kell fogadniuk, hogy nem kaphatnak meg mindent azonnal, nem minden étel készül el három perc alatt.Ha egy pelenkás megbotlik, először türelmesen meg kellene próbálnia magát felsegíteni ahelyett, hogy azonnal nyújtja a karjait a szülei felé. Mutassuk meg a gyereknek, hogy a könnyebb út ugyan hasznos lehet, de nem felejtsük el a hagyományos megoldások fontosságát sem.
   

  2. Egyre csökkennek a gyerekekkel szembeni elvárások

  Amikor a gyerek rosszalkodik, rohangál az étteremben, gorombáskodik, a szülők hajlamosak félvárról venni, és azt mondani, hogy még csak gyerek. Pedig sokkal többre képes annál, mint amit a szülők általában elvárnak tőle, legyen szó illemről, házimunkáról vagy önuralomról. Rá kell szólnod és megtanítani őt arra, hogy mi a helyes és helytelen.Várj el tőle többet, és idővel már magától is tudni fogja, hogy egyes szituációkban hogyan kell viselkednie.

  3. A gyerek a főnök

  Ha a gyerek hozzá szokik, hogy csak csettintenie kell, vagy hisztiznie egy kicsit, és mindent megkap, akkor teljesen átveszi az irányítást, és ezt nagyon nehéz helyreállítani. Kicsit idősebben pedig hatalmas csalódások érik majd, amikor rájön, hogy az életben nem megy minden ilyen könnyen.
   

  4. Túl sok zsebpénzt kap a gyerek

  Nagyon sok szülő elköveti azt a hibát, hogy túl sok zsebpénzt ad a gyerekének és rendszertelenül. Mindig annyit adj, amennyi reális, és ha nem tudja beosztani, akkor magára vessen.
   

  5. A közös nevelés hiánya

  Régebben a tanárok, bolti eladók és más szülők következmények nélkül szólhattak rá a rosszalkodó gyerekekre. A szülők szerepét átvéve rászóltak a rendetlenkedőkre nevelő célzattal. Manapság azonban már nem lehet olyan könnyedén megszidni egy rosszul viselkedő gyereket az édesapa és édesanya rosszallása miatt.A szülők tökéletesnek szeretnék látni a gyereküket, ezért nem hisznek a tanároknak vagy bárki másnak, amikor azok valamilyen viselkedési problémáról számolnak be.A tanárt hibáztatják ahelyett, hogy megfegyelmeznék a gyereket.

  6. A túlzott óvás

  Sok szülő megpróbálja burokban tartani a gyerekét, nehogy valami rosszat, megrendítőt lásson vagy halljon. Természetesen vannak dolgok, amiktől távol kell tartani a gyereket, de a ló túloldalára sem szabad átesni, és elhitetni vele, hogy meseországban éltek. Komolyabb témákat, mint például a halál vagy a születés el lehet magyarázni neki gyereknyelven, ahogy azt is, hogy nem csak jó emberek vannak a világon. Ezzel könnyedén megelőzhetjük, hogy ne egy naiv felnőtt váljon belőle.

  7. A gyerek igényei diktálnak

  Természetes dolog, hogy először a gyerek igényeivel vagyunk elfoglalva, őt etetjük meg és öltöztetjük fel magunk előtt. Manapság azonban túl messzire mennek a szülők, teljesen félredobva a saját szükségleteiket a gyerek érdekében.Nem kell minden áron a gyerek összes rigolyájának megfelelni.Semmi rossz nincs abban, ha a szülő úgy reagál néha a gyerek egy kérésére, hogy "kicsim, most várnod kell kicsit". Semmi rossz nincs a "nem" szó használatában alkalmanként. sem abban, ha megkérjük, hogy foglalja el magát, amíg anyu elmegy vécére vagy éppen végiglapoz pár oldalt egy magazinban.

  (Via Huffington PostSzülők Lapja)

  Forrás: http://staxnet.com/post/7-sulyos-gyereknevelesi-hiba-amit-egyre-tobb-szulo-elkovet