Főmenü

Kezdőoldal
Iskolánk
 • Közzétételi lista
 • Beíratás - Iskolahívogató
  Iskolai étkezés
  Büszkeségeink
  Szép emlékeink, programjaink
  ÖKOISKOLA
  Tehetséggondozás
  Szülőknek ajánljuk
  Galéria
  Archívum
  Biztonságos Iskola
  Határtalanul!
  pályázatok

  Bűnmegelőzés rendőri előadással

  Bűnmegelőzés rendőri előadással

   

  Egy délelőtt két rendőrtiszt lépett az osztályba. Mi már kíváncsian vártuk őket, hiszen osztályfőnökünk felkészített minket, tudtunk jövetelük céljáról is: az osztályfőnöki óra témája ezúttal a bűnmegelőzés volt.

  Miután bemutatkoztak, röviden felvázolták, miről fogunk emlékezetes tájékoztatást kapni.

  A következő témákat említették:

  -   személyi szabadságjogok korlátozása

  -   megfenyítés, fenyegetés

  -   rablás, lopás

  -   kábítószer fogyasztásának veszélyei és következményei

  -   testi sértés

  -   okirat hamisítás

  Legjobban a szemléltetés tetszett: „szemtanúi, sőt átélői” lehettünk néhány bűncselekménynek: hiszen néhány dolgot gyakorlatban is bemutattak rajtunk. Például: egyikük felállította az osztálytársamat, és beküldte a sarokba, elkezdett vele kiabálni, hogy „Nem jöhetsz ki a sarokból, különben megverünk!!!” Ezzel mutatta be, hogy ez már a személyi szabadságjogok korlátozása és fenyegetés is egyben, tehát jogsértő magatartás.

  Ezután, körbement az osztályban, egy osztálytársam fülét elkezdte pöckölni, rákérdezett, hogy tetszik-e neki. A válasz az volt, hogy nem. Ezzel azt bizonyította, hogy már ez is a személyi szabadság jogok megsértéséhez tartozik!

  Majd felvilágosított minket arról is, mi a különbség a rablás és a lopás között. (A rablás az nagy értékű tárgyak eltávolítása, a lopás az kisebb összegű tárgyak eltulajdonítása; ez alapján határozzák meg a büntetés mértékét.)

  Ismertette a kábítószer terjesztésének módjait. Nagyon felhívta a figyelmünket, hogy merjünk nemet mondani. Felsorolta a kábítószerek fajtáit is. Elmondta, hogy milyen káros hatásai lehetnek az emberi szervezetre, hogy rászokni nagyon könnyű, de lemondani róla nagyon nehéz.

  Testi sértésnek minősítette már a legkisebb lökdösődést is, amennyiben az testi sérelmet okoz az illetőnek, például leesik a lépcsőről, és betörik a feje. Tudatosította, milyen fontos, hogy vigyázzunk társaink testi épségére is.

  Kitért arra, hogy mit értünk okirat hamisítás alatt. Közölte velünk, hogy ezért milyen büntetés szabható ki 16 éves kor fölött. Óva intett minket, hogy akár kisebb priusszal kezdjük önálló életünket.

  A tájékoztatás után kérdezhettünk. Végül megköszönték figyelmünket, és további szép napot kívántak.

  Szerintem nagyon hasznos volt ez az óra, mert felnyitotta a szemünket. Ismét kaptunk egy jelzést, hogy az idő múlásával nemcsak öregszünk, nő a felelősségünk is. Hasznosnak vélem a tőlük kapott „Ne tedd! Ne tűrd!” című kiadványt, amelyet átlapozva és átolvasva újra végiggondolhatjuk az órán elhangzottakat, és amely fontos linkeket, információkat tartalmaz.

  Ha megfogadnánk a rendőrök tanácsait, akkor jobb és biztonságosabb lenne a világ.

  Bérces Dániel, 8.a