Főmenü

Kezdőoldal
Iskolánk
 • Közzétételi lista
 • Beíratás - Iskolahívogató
  Iskolai étkezés
  Büszkeségeink
  Szép emlékeink, programjaink
  ÖKOISKOLA
  Tehetséggondozás
  Szülőknek ajánljuk
  Galéria
  Archívum
  Biztonságos Iskola
  Határtalanul!
  pályázatok

  Népmese napja

   

       A népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása érdekében szeptember 30-át, Benedek Elek születésnapját, a Népmese napjaként tiszteljük.

       Ezért mi is, már hagyományos módon ebben az évben is megemlékeztünk erről. Az eseményre az idén is a könyvtárban került sor. Közös gondolkodásra bíztattuk a gyerekeket.

        Külön feladatot kaptak az 5.-es és 6.-osok és a 7-8. osztályosok.

        Benedek Elek egy mondájára esett a választásunk a lovag korhoz kapcsolódva. Ezt az 5-6. –os gyerekek kapták feldolgozásra. Egy általuk kiválasztott részt mutattak be, játszottak el a jelenlévőknek. A helyszínen lévő kellékeket is segítségül hívhatták (korona, kard, ruha…).

        A 7-8.-os diákokat trubadúr lírára emlékeztető versírásra ösztönöztük.

        A megemlékezés végén oklevéllel díjaztuk a jól sikerült bemutatókat.

      A délután jó hangulatban telt, közösség teremtő ereje volt, amit az együtt teázás, beszélgetés csak megerősített. A mese szavai, kifejezései erősen hatnak az emberre, - kép és helyzetteremtő erejük van. A világ tárul elénk, egyszerű formában. A gyerekek, - de talán a felnőttek is, - tiszta szívvel-lélekkel hallgatják a mesét. Abban a pillanatban, amikor hallgatják, - igaznak hiszik, és teljes beleérzéssel sírnak nevetnek, szenvednek, és örülnek a mesealakkal. Amikor mesélünk, mi magunk is részt veszünk a mesében. Teljes átéléssel benne vagyunk a mese világában, és a mesét hallgatók világában. Benne vagyunk az örömben, az aggodalomban, a könnyekben, a szenvedésben, a szomorúságban, - de a sikerben és a boldogságban is.

   

  2012. október 1.

   

   

  Csák  Éva

  könyvtáros

   

   

  Képek a Galériában